o parte din actiunile opel revin...

Dupa exact 80 de ani de cand americanii de la General Motors au achizitionat compania Adam Opel AG din Russelsheim, o mare parte din actiunile companiei europene (35%) revine bancii ruse de stat Sberbank. La noul actionariat mai participa canadienii de la Magna (20%), angajati ai Opel (10%), alte 35% din actiuni urmând sa ramâna la GM. Conform oficialilor Magna, planul lor de restructurare include un împrumut de 300 de milioane de euro pentru rezolvarea situatiilor urgente, precum datoriile scadente catre furnizori şi angajati, dar şi o injectie de fonduri în valoare de 500-700 de milioane de euro. La finantarea revitalizarii Opel, statul german va avea o contributie masiva, acesta punând la dispozitia companiei 1,5 miliarde de euro, în schimbul promisiunii ca niciuna dintre cele patru uzine aflate pe teritoriul tarii nu va fi închisa.

geamul securizat

Este acel gen de sticla folosit in special in constructia de masini. Ideea este sa nu se sparga in bucati mari, care ar putea sa raneasca persoanele aflate in jur. Francezul Edward Benedictus era compozitor, pictor, scriitor si chiar chimist. Intr-o zi, aflandu-se la el acasa, i-a cazut o etajera de pe perete. Desi a facut un zgomot foarte puternic, nu s-a spart. Si-a dat seama ca etajera continea nitrat de celuloza, care actiona ca un adeziv, pastrand bucatile unite. S-a pus pe treaba si a dezvoltat Triplex-ul. Curand, chiar si mastile de gaze din Al Doilea Razboi Mondial erau construite din acest material.

bayerische motoren werke bmw.

Pionieri ai aviatiei, Kerl Rapp si Gustav Otto, au construit fabrica de motoare si avioane în perimetrul Oberwiesenfeld, primul aeroport din München. Aceasta linie de productie urma sa formeze nucleul lui Bayerische Motoren Werke . BMW. Bayerische Flugzeugwerke (BFW) a fost format din Otto Werke. Datorita procesului complex de înfiintare al companiei, în anul 1922, data de 9 martie 1916 a fost declarata retrospectiv, data oficiala a fondarii BMW AG.

karmann ghia a fost o maşină sport comercializată de

Karmann Ghia a fost o maşina sport comercializata de Volkswagen, designul realizat de firma italiana Ghia, şi construita de constructorul german Karmann. Au fost produse peste 445.000 de maşini între 1955 şi 1974. Colectionarii estimeaza ca în prezent mai sunt mai putin de 20.000 de maşini în întreaga lume. Datorita numarului în scadere de maşini functionale, valoarea acestei maşini este în creştere.

bmw a platit zece milioane de reichsmark

BMW a platit zece milioane de Reichsmark pentru fabrica de la Eisenach, care a fost preluata la 1 Octombrie 1928. Achizitia a coincis cu marirea de capital de la 10 la 16 milioane de Reichsmark, propusa de Franz-Josef Popp, presedintele Consiliului Director împreuna cu doi colegi ai sai, Max Friz si Richard Voigt si aprobata de Adunarea Generala din 7 Iulie 1928. Comisia de supervizare, formata din 13 membri si care stia de planurile de achizitie, le-a aprobat si a sustinut intentia de a se implica în productia de masini.

autostrazile trebuie sa indeplineasca niste conditii de functionalitate

Autostrazile trebuie sa indeplineasca niste conditii de functionalitate cum ar fi:     * cai unidirectionale de circulatie - acestea sa fie prevazute cu cel putin doua benzi de circulatie pe sens, delimitate intre ele prin linii de marcaje intrerupte, iar caile sunt separate printr-o zona verde mediana.     * benzi de stationare accidentala - prevazute pe toata lungimea cu marcaj de linii neitrerupte, alaturate cailor unidirectionale.     * benzi de ghidare - cate doua pentru fiecare cale unidirectionala, care sunt vopsite in alb sau galben si precizeaza prin continuitatea liniilor latimea partii carosabile propriu-zisa     * benzi carosabile suplimentare pe sectoarele cu rampa mare (sau benzi pentru vehicule lente) si pe sectoarele de intrare sau iesire de pe autostrada (benzi de accelerare sau de decelerare) care sunt executate in general in locul benzilor de stationare sau de urgenta.     * autostrazile trebuie sa se incadreze cât mai bine in peisajul regiunii traversate, sa aiba un aspect estetic si sa realizeze un confort optic ridicat.     * autostrazile trebuie sa ocoleasca centrele populate, iar accesul la acestea sa se realizeze numai in anumite locuri, numite noduri rutiere amenajate fara incrucisarea fluxurilor de circulatie ale cailor unidirectionale. Din motivele de siguranta a circulatiei si de ocrotire a mediului inconjurator (poluare), viteza de deplasare pe autostrazi este limitata intre 110 si 130 km/h cu exceptia Germaniei unde viteza de deplasare este nelimitata, dar recomandata la 130 km/h, in functie de siguranta circulatiei, vizibilitate si conditi meteorologice sau alte regulamentari de circulatie. Tot din motive de siguranta a circulatiei, pe autostrazi exist si viteza minima de deplasare care deasemenea difera intre tari de la 45 la 80 km/h (exemplu Germania 60 km/h). Vehiculele cu viteza de circulatie mai mica, deasemenea pot fi motivul de producere a accidentelori de circulatie. Oprirea, intoarcerea, mersul inapoi, coborirea sau urcarea din vehicule in locuri neamenajate, este pe autostrada strict interzis.

primul automobil cu volanul pe partea stanga

Charles B. King este primul om care testeaza un automobil pe 6 Martie 1896 - în "orasul motoarelor", Detroit. La acea vreme Detroit era un oras ca oricare altul, nici pe departe punctul focal al industriei automobilistice care este astazi. Charles King influentat de "trasurile fara cai" ale lui Gottlieb Daimler sau ale fratilor Duryea si-a construit primul automobil si la acea data a iesit pe strazile din Detroit. în drumul sau între St. Antoine Street si Jefferson Avenue a fost oprit de un politist si de abia a scapat de o amenda pentru deranjarea linistii publice. King este celebru pentru faptul ca în 1912 a inventat un automobil cu volanul în partea stânga, ceea ce a devenit peste ani standardul industriei în majoritatea tarilor.

opel lotus omega

Este lansata in 1989 in urma unei colaborari intre Lotus si Opel.Masina a fost produsa in 950 de exemplare toate avand o placuta pe capacul torpedoului cu numarul de serie.Fata de modelul standard aceasta masina beneficiaza de interior din piele,exterior latit cu body-kit, jante mult mai late, anvelope facute la comanda cu sigla omega,frane mult mai mari si partea cea mai interesanta motorul de 3.6 litri (6 in linie),24v ajutat de 2 turbocompresoare T25 care imping puterea la 377 cp.Cum OPEL apartinea GM, cutia pe care au folosit-o a fost preluata de la Corvette ZR1 cu 6 rapoarte, considerata cea mai performanta la vremea aceea.De asemenea beneficiaza si de un diferential autoblocant.Lucrul care a consacrat-o a fost faptul ca nu avea nici o limitare de viteza masina putand atinge viteza de 300 km/h pe cand companiile rivale Bmw si Mercedes si-au limitat masinile la 250 km/h.Totusi pretul exorbitant pentru unii si mai mult decat cinstit pentru altii care luau in considerare exclusivitatea si performantele de invidiat pentru o masina de familie (0-100 5.2s 0-160 11s) au facut din ea o legenda. sursa:forum.4tuning.ro

in anii 1960 profitul bmw creste de sase ori

Din 1960 pana în 1969, volumul productiei aproape s-a triplat, crescand de la 52.000 la 148.000 unitati. Incasarile au crescut cu mai mult de sase ori de la 239 milioane la 1,5 miliarde. Personalul angajat a crescut de la 7.000 la 21.000. In acelasi timp personalul care se ocupa de vanzari a crescut de la 1.600 la 4.000 în toata lumea. Dupa adaugarea la gama de modele a berlinelor si a coupe-ului în sase cilindri, BMW a stabilit noi recorduri de productie si vanzari. Succesul automobilelor BMW a fost atribuit "teoriei nisei" dezvoltata de Paul G. Hahnemann, directorul de vanzari si de Bernt Spiegel. Teoria sustinea întoarcerea la caracteristicile marcii dinainte de razboi cum era performanta sportiva si dinamismul cumulat cu dimensiunile compacte. Deasupra acestor lucruri, a mai fost dezvoltata o noua strategie de marketing. Pentru prima oara de cand BMW s-a implicat în constructia de automobile, produsele erau vandute printr-o retea extinsa de dealeri exclusivi, de-a lungul întregii Europe. Si productia de motociclete a luat un avant. Dupa vanzari de mai putin de 5.000 de unitati în 1969, situatia s-a schimbat în 1970 odata cu introducerea noilor modele: R50/5, R60/6 si R75/5. Productia a crescut cu mai mult de 12.000 unitati. Doi ani mai tarziu, BMW a înregistrat cifra de vanzari record de 21.000 unitati.

autostrazile si drumurile nationale sunt drumuri de o mare importanta

Autostrazile si drumurile nationale sunt drumuri de o mare importanta: Autostrazile sunt construite pentru a prelua traficul intens care se afla de obicei intre orase. In Romania unele din drumurile nationale fac parte din Drumurile Europene. Drumurile Europene care trec prin Romania sunt: E58; E60; E68; E70; E79; E81; E85; E87 (Clasa A); E574; E576; E577; E578; E581; E583; E584; E671; E673; E675; E771 (clasa B).

istorie logo aston martin

Compania a luat nastere in 1913, cand Lionel Martin si Robert Bamford au fondat o fabrica numita Martin & Bamford Limited care, ulterior, urma sa se cheme Aston Martin. La acea vreme, fabrica  producea masini de competitie. Dupa o vreme, cei doi au produs o masina de curse mai sofisticata, numita Aston Martin, dupa fondatorul companiei si dupa numele traseului de viteza pe traseu montan, Aston Clinton. Pentru logo, incepand cu 1927, a fost aleasa o pereche de aripi, peste care e trecut numele complet al companiei. Aceasta alegere esta datorata asocierii masinilor firmei cu viteza.

dacia md87

Dacia MD87 a fost un automobil produs in anul 1987 de U.A.P.(Uzina de Automobile Pitesti), fiind un prototip care avea farurile escamontabile.Acest model avea motorul pozitionat central. Caroseria a durat cel mai mult. Sa folosit o caroserie normala de berlina, nu de break. A durat ceva pana s-a pozitionat cum trebuie motorul central, ca erau probleme de centrare a axelor de pe noul sasiu.

primul automobil al marcii volvo

Primul automobil al marcii Volvo a iesit din fabrica la data de 14 aprilie 1927. Acesta purta denumirea OV4 (Oppen Vagon 4) dispunea de o caroserie deschisa cu 4 locuri si motorizare cu 4 cilindri avand capacitatea de 1.9L. Volvo OV4 a fost primul autoturism Suedez de serie si a fost produs in 302 exemplare.

michelin a inventat cauciucul fara aer 2005

Michelin a inventat cauciucul fara aer 2005 Botezata Tweel, aceasta are o structura radiala si nu mai necesita presiunea aerului. Atit spitele, cit si roata sint flexibile, ceea ce face posibila atenuarea socurilor si redresarea imediata. Spre deosebire de cauciucurile traditionale, Tweel nu mai are nevoie de aer pentru a oferi aceleasi performante. In plus, rigiditatea laterala, cea care influenteaza tinuta de drum, a fost la rindu-i optimizata.

tahograful

Pentru a impiedica pacalirea tahografelor, UE a impus dotarea vehiculelor cu dispozitive digitale, care stocheaza informatia pe cartele cu cip. Potrivit definitiei din legislatia valabila in Romania, tahograful digital este un aparat care inglobeaza cabluri, senzori, un dispozitiv electronic de informare a soferului, unul sau doua cititoare de cartele tahografice, o imprimanta integrata sau separata si instrumente de afisaj. Tahograful digital stocheaza date in memorie si le poate descarca, afisa sau imprima la cerere, fiind capabil sa precizeze denumirile localitatilor in care incepe si se termina perioada zilnica de lucru. O problema a tahografelor digitale este confidentialitatea datelor inregistrate in memoria dispozitivului. Daca un operator de transport vinde un vehicul dotat cu tahograf digital, informatiile stocate in memoria acestuia pot ajunge sub ochii concurentei. Pentru a preveni astfel de neplaceri, este posibila criptarea datelor, dar este nevoie de aplicatii software capabile sa faca acest lucru, care sunt foarte scumpe.

istorie logo bmw

Creatorii universului BMW se pare ca nu au avut nicio intentie de a intra in domeniul auto. Karl Friedrich Rapp si Gustav Otto au deschis portile a doua fabrici separate de avioane, care, ulterior s-au unit sub numele de Bayerische Motoren Werke AG (Fabrica Bavareza de Motoare). Chiar daca cei doi pionieri ai brandului nu au avut treaba cu masinile, Josef Popp, Max Friz si Camillo Castiglioni au avut roluri insemnate in pozitionarea marcii BMW ca un producator modern de masini. Logo-ul rotund reprezinta elicea unui avion Luftwaffe, creat in fabrica germana. La acea vreme, avioanele erau pictate in culorile regionale si in culorile steagului Bavarez – alb si albastru. Se pare ca pilotii vedeau alternarea culorilor alb si albastru si pe elice, de aici si logo-ul impartit in 4, logo care se pastreaza si in ziua de astazi.

michael schumacher nu provine dintr-o familie bogata

Michael Schumacher nu provine dintr-o familie bogata precum marea majoritate a pilotilor de Formula 1. Tatal sau a fost constructor, dar care se ocupa si de circuitul de karting din Kerpen, de aici pasiunea lui Michael pentru curse, iar mama sa a fost muncitoare Intr-o cantina. De aceea doar talentul l-a dus In Formula 1, trecand prin karting, Formula Koening, Formula Ford, Formula 3 si Campionatul Mondial de Sport Prototip. Marea sa sansa s-a numit Willi Weber, actualul sau manager, care l-a acceptat pe Michael In echipa sa de Formula 3 In schimbul numirii sale ca manager pentru o durata foarte lunga de timp, Weber fiind constient de talentul lui Michael.
Pana sa ajunga In Formula 3 In echipa lui Willi Weber, Michael a castigat campionatul german de karting la juniori in 1984 si 1985 si la seniori in 1987. In 1985 a fost vicecampion mondial de karting, iar In 1987 a fost campion european.
In 1988 a participat in Formula Koening, castigand titlul national In Germania, si In Formula Ford, unde a fost vicecampion european. Un an mai tarziu a promovat in Formula 3, seria germana, unde a ocupat la final locul al treilea, castigand campionatul un an mai tarziu.
Desi pasul urmatoar ar fi trebuit sa fie Formula 3000, Willi Weber decide sa Il trimita pe Michael In Campionatul Mondial de Sport Prototip, mai exact In echipa lui Peter Sauber, astfel ca Schumacher este luat sub aripa protectoare a constructorului german de automobile Mercedes Benz, care finanta atunci echipa lui Sauber si se pregatea sa debuteze In Formula 1.
Cei doi ani petrecuti In Sport Prototip nu au fost extrem de buni din punct de vedere al performantelor, totusi talentul pe care Il arata Michael era evident, fiind apreciat de toata lumea drept cel mai bun pilot al generatiei sale.

prima masina produsa in serie,pe banda rulanta

Prima masina produsa in serie,pe banda rulanta a fost Ford Model T.

Stergatoarele sunt opera lui Mary Anderson, americanca fiind oficial cea care în 1905 a dezvoltat un sistem mecanic de curatire a parbrizului. O alta femeie cu un rol cheie în progresul automobilistic a fost Helen Blair Bartlett cea care a contribuit la perfectionarea izolarii bujiilor în anii 1930.

Primul radio a aparut pe un model de serie în 1929.

In 1946 au fost introduse primele geamuri electrice, iar dupa 10 ani pe modelele de serie si-a facut aparitia si inchiderea centralizata. Oglinzile electrice au intrat in peisaj in 1958 si, tot in acelasi an, Chrysler a patentat oglinda retrovizoare antiorbire.

In 1966 a aparut prima masina cu ABS, Jensen FF, si acest sistem, Dunlop Maxaret, a fost dezvoltat pentru a fi folosit pe avioane.

Prima amenda pentru viteza dateaza din 1902. Din nefericire, aceasta amenda a venit la 3 ani dupa primul deces rezultat in urma unui accident automobilistic, cauzat tot de viteza neadaptata. Au fost vremuri in care Politia era total depasita de noua inventie, dovada ca in 1898 oamenii legii din New York alergau dupa masini pe… biciclete.

cauciucul aparut pentru prima data in secolul al xii-lea

Stiati ca in Europa, cauciucul aparut pentru prima data in secolul al XII-lea, si a fost utilizat pentru fabricarea gumelor, lipiciului si tevilor? Acest material nu a devenit interesant, din punct de vedere economic, decat spre mijlocul secolului trecut, din momentul in care Charles Goodyear a inventat vulcanizarea. Din momentul in care sulful a putut fi infierbantat, cauciucul natural, pentru lipit, vascos, a devenit solid si elastic. Astfel, s-au putut fabrica pneuri avantajoase, pentru a imbraca rotile automobilelor. Astazi, aproximativ 65% din cauciucuri sunt utilizate in productia de pneuri pentru masini. Restul serveste la fabricarea altor articole de cauciuc pentru uz general tehnic, precum: tevi, jenti, manusi, cizme si talpi pentru incaltaminte. Doar cateva produse sunt fabricate din cauciuc natural 100%. Exista de asemenea un cauciuc artificial, fabricat din petrol. In functie de numeroase exigente care trebuie satisfacute produsele (proprietati materiale, rezistenta, pret, etc.) se adauga cauciucului natural si artificial diferiti aditivi si agenti diluanti pentru a obtine amestecuri cat mai diverse.

bmw a inchis exercitiul financiar din 1929 cu o cifra de afaceri de 40 milioane

La cateva luni dupa ce General Motors a achizitionat Adam Opel AG, grupul american a fost în centrul atentiei pe 25 Octombrie 1929, o zi cunoscuta sub numele de Vinerea Neagra. Bancile au fost nevoite sa inchida, companiile dadeau faliment si doar în cateva saptamani numarul somerilor a crescut cu cateva milioane. In aceste conditii, cifra de afaceri si profitul lui BMW AG era în crestere. In timpul unei crize economice, care s-a simtit în lumea întreaga, BMW a reusit sa vanda nu mai putin de 2.009 masini. Clientii erau convinsi de calitatea si fiabilitatea lui BMW 3/15 PS, care a fost dovedita li de rezultatele excelente obtinute în 1929 în Turul Alpilor. "Aceasta masina, este atat de reusita încat mai putin de 1 la mie din încasari au fost necesare pentru a acoperi costurile cu garantia” a anuntat cu mandrie Consiliul Director. Cat despre afacerea cu motociclete, BMW era de asemenea în tabara învingatorilor. In Germania si in afara ei au fost vandute cu 12% mai multe unitati decat în anii precedenti. Divizia de motoare de avion, nu a avut rezultate la fel de bune. La mijlocul anului, guvernul a luat în sectorul aviatic, masuri drastice de austeritate, trimitand piata de motoare de avion în picaj. Subventiile platite de guvern catre industria aviatica, erau doar o picatura într-un ocean. Bilantul contabil a dovedit ca Consiliul Director al BMW a ales decizia corecta: BMW a închis exercitiul financiar din 1929 cu o cifra de afaceri de 40 milioane de Reichsmark si un profit net de 1,168 milioane de Reichsmark. Un procent de 7% au fost alocati ca dividende pentru actionari.